keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Syysklassikko toskaomenat

...tai omenakropsu, niin kuin meillä pimeemmällä pohojanmaalla sanotaan. Siis ruotsinkielisen pohjanmaan eteläisessä kärjessä, lähellä Satakunnan rajaa. Paikkaa voi kutsua myös Suupohjaksi. Menikö maantieteellinen seikkailu liian vaikeaksi?

Yhtä kaikki. Pannukakkua kutsutaan kropsuksi Etelä-Pohjanmaalla. Suupohjassa, lapsuudenkotini liepeillä, elettiin ja eletään yhä kahden maakunnan, murteiden ja ruotsinkielen puristuksissa. Eipä ihme, jos sama sana voi tarkoittaa sadan kilometrin säteellä ihan eri asioita.

Muistikuvieni mukaan "kropsu" on aina liitetty kaurahiutaleisiin. Flikkasena äiti tarjoili meille omituista, pullan ja kakun välimuotoa muistuttavaa leivonnaista, kropsua, jonka päällä oli tuhti kerros sokeri-kaurahiutale-seosta. Tämä oli tosi hyvää tuoreena, mutta yön yli nukkuneena leivonnaisesta tuli kovaa känttyä. Myös toskaomena-paistosta kutsuttiin omenakropsuksi.

Seuraava ohje on peräisin Isotalon & Kuittisen toimittamasta Kotiruoka-keittokirjasta, joka on kaikkien kotimaisten reseptikirjojen klasikko, tämäkin. Klassikon valmistus palkitsee, sillä omenatoska tai omenakropsu on lohturuokaa parhaimmillaan. Vinkki: tarjoa tätä saunan jälkeen jäätelön ja vanilijakastikkeen kanssa. Ensimmäisestä lusikallisesta lähtien kavala maailma on hetken todella kaukana.

Terästän klassikkoa vaahterasiirapilla.

 
Omenakropsu eli omenatoska
(4 hengelle)

4-6 kotimaista omenaa
50g voita tai Oivariinia (muukin riini käy)
1/2 dl sokeria
2dl kaurahiutaleita
1tl kanelia
2-3rlk vaahterasiirappia

Sulata voi, lisää lisää siihen kuivat aineet ja sekoita. Pese, poista siemenkodat ja viipaloi omenat (pesu riittää omasta puusta otetuille tai naapurista saaduille). Lado omenat uunivuokaan, lorota niiden päälle vaahterasiirappia ja kuorruta paistos kaurahiutaleseoksella.

Paistele tuotosta 200 asteessa noin puolisen tuntia tai siten, että kaurahiutaleisiin tulee kunnolla väriä. Voit aluksi pitää paistoksen kannen alla, mutta ota loppuvaiheessa kansi pois ruskitumista varten. Ja mitä tämä olisi ilman jäätelöä. Ilman vanilijakastiketta. Ilman strösseleitä. Kaikkia näitä saa käyttää, niin makealla herkulla saat iloiset vatsat täyttää!


2 kommenttia:

  1. Meillä on syöty uuniomppuja monenlaisella kuorrutteella koko syksy:)Yksi virhe sun ohjeessa kuitenkin on, ei riitä neljälle hengelle ;D

    VastaaPoista
  2. Jeps, tää on ihan huippuresepti. Me taidetaan olla sitten pienisyömäsiä, kun kys. annos riittää neljälle. Tosin pienin meistä tykkää kaurahiutaleseoksesta, vaan ei niistä "kuumista omenoista". Eräs haaveeni on tehdä tätä koko annos ihan itselle...

    VastaaPoista