perjantai 20. joulukuuta 2013

Ihan paras vuohenjuusto-bataattilaatikko


 Joulu on perinteiden juhlaa, myös ruokaperinteen vuoden kohokohta. Lukuisat tahot tarjoavat jouluruokaa, joulupuuroa, joululeivonnaisia ja joulujuotavia. Kun viimeinen koittaa aatto, ei ainakaan allekirjoittaneen tee tippaakaan mieli laatikoita, kinkkua tai rosollia. Tämän lisäksi lapsuuteni makumaiseman juhliin, olivatpa ne sitten kesällä tai talvella, kuuluivat laatikkoruuat.


Niinpä en juuri välitä laatikoista enkä tradiotionaalisista joulutarjottavista noin muutenkaan. Senpä takia en tee rosollia, meillä ei ole kinkkua pöydässä ja laatikoista ainoastaan bataatti-vuohenjuustosellaista, jonka ohjeen pongasin vuonna 2009 Glorian Ruoka & Viini –lehdestä. Siitä asti laatikko on kuulunut joulupöytämme vakiherkkuihin.

Mitä meillä sitten jouluna syödään, jos ei jouluruokaa? Tavallisesti teen lihapullat ruskeallasoosilla, tarjoan paljon kalaa sen seitsemässä muodossa, mätiä, possun sisäfileetä italialaisittain täytettynä, hieman leikkelekinkkua ja ison kulho hyvää vihersalaattia, erinäisiä lisukkeita unohtamatta. Tuostakin saa jo itsensä sopivaan jouluähkyyn, vaan tässä ohje.

Bataatti-vuohenjuustolaatikko

1kg bataatteja (noin 2 keskikok.)
200g vuohenjuustoa (esim. Chévrus, Pirkka Parhaat vuohenjuusto)
n. 1dl kermaa
1/2dl vaaleaa siirappia
1/4tl chilijauhetta
1tl suokaa
hieman mustapippuria jauhettuna

Lisäksi
korppujauhoja
voita

Kuori, lohko ja keitä bataatit miedosti suolatussa vedessä läpikypsiksi. Kaada keitinvesi pois, mutta säästä hieman massan ohentamista varten. Soseuta bataatit sähkövatkaimella, murustele vuohenjuusto joukkoon välillä vatkaten, että saat muusista sopivan sileää. Lisää vielä kerma, siirappi ja mausteet, tarvittaessa loraus keitinvettä soseen notkistamiseksi.

Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun n. 1,5-2 l vetoiseen vuokaan. Ripsottele massan päälle korppujauhoja sekä lisää voinokareita pinnalle. Paistele 150 asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.


Vinkki: tuunaa kaupan bataattilaatikko siten, että sekoita valmislaatikkoon n. 1dl kermaa, 1/5dl vaahterasiirappia ja mantelilastuja kästuntuman mukaan. Laita uuniin ja anna lämmetä kunnolla. Hyvää tuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti