keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Paras Brita-kakku ikinä!


Paras Brita-kakku ikinä!

Äitienpäivä lähestyy kovaa kyytiä. Huomasin asian kaupan kylmätiskissä notkuvista kakuista. Itse taistelen joka vuosi kaakun tekemisen tai tekemättömyyden kanssa: jos laiskottaa, ostan kaupasta valmista samalla peläten, että äitienpäiväsunnuntaina tapaan lautaseltani teollisuudelta maistuvan koreuden.

Toinenkin vaihtoehto on paha. Jos taas on kiire ja teen kaakun energiamäärällä nolla, tuloksena on toki kaaku, mutta koristeltuna äkäisellä äidillä. Seuraava Ruotsi-klassikko, Brita-kakku, on eräs lempparileivonnaisistani: se on helppo tehdä, koristeiden kanssa ei tarvitse kruusailla ja täyte syntyy nopeasti. Tosin tässä pelataan valkuaisen ja keltuaisen erottamisella, joka voi olla toisille kynnyskysymys. Brita on lempparini senkin takia, että siinä on rapeaa ja juhlavaa marenkia pinnalla, joka on kaiken tekemisen vaivan väärtti.

Ihan vihjeenä vaan, äiti voi leipaista ja puolittaa Britan valmiiksi jo edellisenä iltana. Muu väki voi askarrella aamulla täytteen. Toisilta sekään ei onnistu, niinpä täytteenkin pystyy tekemään kaappiin päivää aiemmin. 

Kakkupohjan ohje on alun perin Kodin kuvalehden Parhaat täytekakut –kirjasta nimellä Valkolakin juhlakakku, koska tässä on myös tummaa kaakaojauhetta mukana. Täyte on omaa käsialaani ja väliin tulevan soossin kanssa voi noin muutenkin käyttää luovuutta.

Tumma-Brita
(n. 10 hengelle)

pohja:
100g voita
1dl sokeria
2 keltuaista
1dl maitoa
11/2dl vehnäjauhoa
2tl leivinjauhetta
2rkl kaakaojauhetta

päälle:
2 valkuaista
11/2dl  tomusokeria
50g mantelilastuja tai käsialan mukaan

Täyte I:
1tlk vanilja- tai mansikkarahkaa
1prk vispikermaa
mansikoita
3rkl tai maun mukaan tomusokeria
2tl vaniljasokeria

Täyte II:
1prk vaniljarahkaa
1prk vispikermaa
1 banaani
1prk säilykepersikoita
3 rkl tomusokeria tai sen maun mukaan
2tl vaniljasokeria


Aloita erottelemalla keltuaiset valkuaisista. Vaahdota sitten huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää vaahtoon keltuaiset reippaasti sekoittaen. Tämän jälkeen lataa massaan keskenään sekoitetut ja sihdatut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina öljytylle leivinpaperille, jotta saat sen paiston jälkeen näppärästi irti.

Tässä vaiheesssa pohja on jo puoliettuna tupperin käärestorttu-astiassa. Nyt laastia päälle...
 Vatkaa seuraavaksi valkuaiset vaahdoksi tomusokerin kanssa, mutta älä tee siitä liian jämäkkää ja kokkeroista, sillä sileää marenkivaahtoa on helpompi levittää taikinan päälle. Levitä lopuksi marenkiseos pohjan päälle, varovaisesti nyt! Ripsauta pinnalle vielä mantelilastut ja paistele 175 asteessa noin 15–20 minuuttia, tai kunnes marenki on tarpeeksi kovettunutta.

Kermarahkaan sekoitellaan mansikat ja sokerit.

Anna pohjan jäähtyä rauhassa ja tee sillä välin täyte. Hurruttele kerma vaahdoksi, lataa joukkoon makurahka ja sokerit. Kääntele kunnolla ja pilko kaveriksi vielä mansikoita, sekoita. (Jos teen Täyte II:n, laitan mukaan pilkotun banaanin ja säilykepersikat, yleensä en käytä tähän koko purkillista.)

Seuraa ehkäpä se vaikein osuus: halkaise Brita ja irrota se varovasti leivinpaperista, yritä saada toinen puoli kauniisti tarjoiluastialle. Juuri näin. Pistele pohjalle täyte ja kietaise tämän päälle jäljelle jäänyt Brita-kakun puolikas. Koristeeksi pöläytä tomusokeria.

Voit tehdä pohjan tai pohjat valmiiksi päivää ennen h-hetkeä. Säilytä pohjat huoneenlämmössä, ja jos olet tehnyt monta pohjaa, niin toisen voi pinota alimmaisen päälle laittamalla väliin muutaman sokeripalan. (Sokeri imee mahdollista kosteutta, estää kakkupohjien tarttumisen eikä vahingoita leivonnaista.) Ison tumman Britan saat tekemällä kaksi kokonaista pohjaa sekä lisäämällä täytteen määrää. Isosta tummasta syö noin 30-40 henkeä.


Vinkki: öljyän leivinpaperin talouspaperilla, jonka olen kostuttanut öljyssä, näin rasvaa ei tule vahingossa liikaa.
Ja taas vinkki: koristeeksi käyvät tomusokerin kanssa mm. syötävät kukat, mansikat tai kokonainen ruusu.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti