tiistai 2. heinäkuuta 2013

Ihan helppo kotijuusto

Bloggaajan pitäisi oikeasti lukea omaa blogia, ainakin välillä, jos kirjoittamisen väli venähtää. Nimittäin huomasin präntänneeni tarinaa Tupperware-ajoistani muutamaan otteeseen. Hoh-hoijakkaa, kyllähän saman kertaamisessa tulee jo lukijallekin väsy!

Kuitenkin nyt tarjoilen teille helpon ja ihastuttavan kotijuusto-ohjeen, mistä voi tehdä nopeasti sapaksia vaikkapa juhliin. Lehmätilallisen lapsia kun olen (kuinkahan monta kertaa olen tämän todennut…), niin totuin siihen, että kaapista löytyi ja löytyy vieläkin itse tehtyä juustoa. Tähän pöydän lisukkeeseen liittyy vielä eräs surullinen muisto vuodelta 1976.

Isoäitini teki kotijuustoa keittiössämme ja minä leikin pienenä pallerona vieressä. Kuuntelimme samalla kepeää iskelmää radiosta, kunnes yllättäen lähetys katkaistiin uutisten täyttäessä tuvan: Lapuan patruunatehdas oli räjähtänyt. Isoäitini, jota mammaksi kutsuttiin, kuunteli murheellisena vakavaa viestiä.

Aina kun laitan käteni heraveteen, muistan juuri tuon hetken. Ruokaan todellakin kytkeytyy nykyhetken ohella tukku tapahtumia menneistä, mitä ei hevin unohda.

Mutta nyt sukellan kohti pintavesiä, sillä tässä tulee itse ohje, jonka pongasin vuosia sitten Glorian ruoka & viini –lehdestä.

Vinkki: näppärät pikku suolapalat eli sapakset syntyvät täyttämällä ruissipsejä kotijuustolla. Sitä voi käyttää myös voileipäkakkujen täytteenä tai pintaviimeistelyssä. 
Kotijuusto
2prk punaista täysmaitoa
5dl piimää
1 kananmuna
1tl suolaa

lisäksi
yrttejä tai syötäviä kukka
basilikaa
ruohosipulia
mustaviinimarjapensaan lehtiä
kehäkukan terälehtiä
valitse näistä mitä haluat

Tässä menee silpuksi ruohosipulia.
Anna piimän tekeytyä eli seisoa huoneenlämmössä noin 6-8 tuntia. Seuraavaksi lataa maito kattilaan ja erottele kananmunan keltuainen valkuaisesta. Lisää valkuainen piimän joukkoon. Kun maito kiehahtaa, ota kattila pois hellalta ja sekoita joukkoon valkuaisella ryyditetty piimä. Sekoita hieman, laita kansi päälle ja anna maidon herottua noin 20 minuuttia.


Lopuksi juustomassa siivilöidään herasta.
Tämän jälkeen siivilöi hera pois juustomassasta ja kaada juusto kulhoon. Mausta juusto suolalla ja sekoittele mukaan kananmunan ruskuainen. Samalla sekaan heitetään yrttejä, kuten hienonnettua ruohosipulia, basilikaa, riivittyjä kehäkukan terälehtiä ja millä nyt ikinä keksit juustoa maustaa. Kaada vielä juusto muottiin tai siivilään tekeytymään yö yli tai noin 6-8 tunniksi. Lopuksi kumoa valmis juusto tarjoiluastialle, eikun maistelemaan.