sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Herkullinen tiramisu isoolle väelle


Herkullinen tiramisu isoolle väelle


Toimin 2010-luvulla noin viitisen vuotta Tupperware-konsulenttina. Tämä homma tiesi tutustumista muovin, keittiöiden, kotien ja ihmisten maailmaan. Opin työstä ainakin sen, että suomalaiset ovat todella vieraanvaraisia: varsinaisen esittelyshown jälkeen luvassa oli kahvipöytä, joka notkui illan emännän tai isännän tekemiä herkkuja. Toisin sanoen,  me todella haluamme antaa vieraillemme parasta. Tämä asenne lämmittää mieltäni vieläkin.

Näihin aikoihin vedin esittelyn myös Isojoella. Pakkanen paukkui nurkissa, mutta siitä huolimatta paikalle oli saapunut mukavasti väkeä. Jälleen kerran kutsu kuului kahville ja sillä reissulla maistoin elämäni parasta tiramisua! Olin onnentyttö, koska sain hauskan illan lisäksi mukaani vielä loistavan ohjeen. Kyseisen tiramisun toinen hyvä puoli on sen riittoisuus. Isoon, laakeaan kulhoon tehdystä tiramisusta riittää parhaimmillaan maisteltavaa noin 20 vieraalle. Lisäksi uuniton leivonnainen kannattaa tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana ennen h-hetkeä, mikä puolestaan säästää aikaa juhlapäivästä.
Syötin tiramisua työkavereilleni Merjan nimpparipäivän kunniaksi. Ihan kiitettävästi vati tyhjeni...

Isojoen tiramisu
(20 hengelle)

3 keltuaista
1,5 dl sokeria
200 g tuorejuustoa tai mascarponea
3dl kermaa
5 dl vahvaa, jäähtynyttä kahvia
(3 rkl kahvilikööriä)
paketillinen Digestive-keksejä

Aloita homma keittämällä ja jäähdyttämällä kahvi. Vatkaa sitten kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahdon joukkoon tuorejuusto, jonka voit kätevästi sekoittaa sähkövatkaimella. Erottele seuraavaksi kananmunan keltuaiset valkuaisista ja kuohkeuta keltuaiset sokerin kanssa vaahdoksi. Kaada lopuksi sokerivaahto tuorejuustomassaan ja sekoita perusteellisesti.

Levitä seuraavaksi ohut seoskerros laakean tarjoiluvadin pohjalle. Lorauta halutessasi kahvilikööri kylmään kahviin ja kostuta keksit nesteessä. Asettele Digestivet tiiviisti vierekkäin seoksen päälle ja levitä keksien ylle tuorejuustoseosta. Tämän jälkeen tulee vielä kaksi keksi- ja tuorejuustokerrosta siten, että viimeinen kerros on tuorejuustomassaa. Tasoita pinta nuolijalla, laita kansi päälle ja työnnä tiramisu jääkaappiin yön yli maustumaan, tai vähintään neljäksi tunniksi.

Ennen kahvittelua ota misu kylmästä ja pöläytä päälle tummaa kaakaojauhetta. Nam. Kemut voivat alkaa!

Vinkki: voit käyttää maustamattoman tuorejuuston tilalla vaikkapa appelsiinituorejuustoa. Kesällä kaakaojauheen lisäksi koristeeksi  käy muutama mansikka, myös nonparellit, irtokarkit mm. lisät ovat kivoja.

Lisäksi tapaan tehdä jäljelle jääneistä valkuaisista marenkeja: vatkaan kolmen valkuaisen sekaan 12 ruokalusikallista tomusokeria. Kun marenkiseos on todella kiiltävää ja kovaa, lisään siihen pistaasirouhetta. Tämän jälkeen lataan marenki-pistaasivaahdon lusikalla leivinpaperoidulle uunipellille. Paistan marenkeja noin 100 asteessa parisen tuntia, siis kunnes ne kovettuvat.