maanantai 9. tammikuuta 2012

Ruuanlaiton ei eit

Millainen on kunnollinen ruokahifistelijä? Arvatenkin hänen kyökistään ei löydy valmismarinoitua lihaa, natriumglutamaatilla (E 621) höystettyjä leikkeleitä, Atrian, Saarioisten tai HK:n äitien tekemää ruokaa, kauppojen private label -tuotteita, kuten Pirkkaa tai Rainbowta.

Lisäksi hän valmistaa kaiken ruuan itse, alusta alkaen. Jauhelihan pitää olla myllytuoretta, norjalainen lohi on todella pasé ja ketsuppi kirosana. Mitä jos mascarpone-juusto pääsi loppumaan eikä lähiSiwasta saa kotimaista tuorejuustoa kurjempaa? Alittaako hifistelijä lokakuun räntäkeleillä riman, sujahtaako kaasu-uuniin (sähkösellainen ei käy) kaupan valmispitsa tai maksalaatikko elämän oikein väsyttäessä?

Onneksi puolivillaiselle, kateenkorvan kovaksi keittäneelle kotikokille on kaikki raaka-aineet sallituja, jopa Lidlin tuotteet. Koska paiskin töitä huuhollistani käsin, olen erikoistunut erilaisten helppo- ja nopeatekoisten lounaiden valmistamiseen. Mutta hifistelyä sitä on seuraavassakin: anastin alla olevan ohjeen kaveriltani, joka vannoo nimenomaan Pyymäen Sevilla-sämpylän nimeen tämän evään kohdalla. Sellaisia saa Sastamalasta tai hyvällä tuurilla muualta Pirkanmaalta.

Lounasleipä Pirkan ja Pirkanmaa tyylillä

pötkö Pirkka-mozzarellaa
yksi Sevilla-sämpylä (Pyymäen leipomo, Sastamala)
Pirkka pestoa- tai sitruunapestoa (kiva uutuus)
tomaattia

mausteita: suolaa, pippuria ja pitsamaustetta maun mukaan

Paahda halkaistu sämpylä tai lämmitä sitä hetkisen mikrossa. Leikkaa mozzarellapötköstä 3-5 siivua, tomaatista saman verran ja lataa ainekset sämpylän alapuoliskolle, valuta päälle pestoa noin 1-3 teelusikallista tai mielin määrin. Jos viitsit, voit vielä ripotella täytteiden ylle mausteita. Lataa lopuksi toinen sämpylänpuolisko toista täydentämään. Kappas siinä se, aisit avoinna Italiaan!

Annos on sen verran tymäkkä, että sillä jaksaa hommia aina iltapäiväkahveeseen asti.

tiistai 3. tammikuuta 2012

Kuivaa kaakua, mikä nottei?!

Tammikuu. Toisilla se on tipaton, toisilla kakuton. Kaiken painonhallinnan- tai hillinnnän uhallakin päätin pistää tähän englantilaisen leikkokakun ohjeen. Ja onhan se loppiainenkin tulossa! Jos jäädykkeet on vedelty pakkasesta, piparit purkeista ja joulutortut eivät enää maistu, niin mehevä leikkokakku vaientaa rantummakin joulunlopettajan mutinat.

Tämä resepti on alun perin Aamulehden sivuilta vaan tuttuun tapaan tuunailin hieman ohjetta, meinaan itse en niinkään rakasta sukaattia, ällömakeita cocktail-kirsikoita tai rusinoita, en edes joulun takia... Tekijää en tunne, olen pahoillani tästä reseptiväärinkäytösestä, mutta jos tunnistit ohjeesta itsesi, ota veikkonen/naikkonen toki yhteyttä!

Englantilainen hedelmäkakku
taikina:

200g voita
200g sokeria
5 munaa
200g vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vanilijasokeria
2-3rkl konjakkia

100g appelsiininkuoripaloja
50g hasselpähkinärouhetta
60g valkosuklaata

Päälle:

mascarpone-juustoa
tomusokeria
kaupasta kaikenmoisia nonparelleja

Aivan aluksi rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi, laita uuni 175 asteeseen ja voitele sekä jauhota vuoka valmiiksi. Sekoita seuraavaksi jauhot, leivinjauhe ja vanilijasokeri keskenään.Vaahdota viimein voi ja sokeri. Sotkota munat joukkoon yksitellen. Lisäile konjakki vuorotellen jauhoseoksen kaverina taikinaan.

Viimeistele taikina appelsiinikuoripaloilla, valkosuklaalla sekä hasselpähkinärouheella. Kääntele massaa hellästi ja kaada se jauhotettuun vuokaan. (Silikonivuoat eivät tarvitse voitelua. Riittää, kun "aktivoit" silikonin huuhtemalla sitä kylmällä vedellä.) Heitä kakku uuniin noin tunnin ajaksi.

Kun kakku on valmis, eli tulitikkuun ei tartu tahmeaa taikinaa, ota luomus uunista. Anna sen oleentua rauhassa ja kumoa sitten vaikkapa sokeroidulle tarjoilulautaselle. Jäähdytä leikkokakku kunnolla ja tee vielä kuorrutus. Tämän suhteen mennään ihan kästuntumalla, sillä en tiedä tomusokerin tarkkaa määrää suhteessa mascarponeen, mutta onneksi on se makuaisti... Sekoita siis mascarponeen sihdattua tomusokeria, kunnes se maistuu mielestäsi namilta. Operaation jälkeen vetele tahna kakun päälle ja koristele lopuksi erilaisilla nonparelleilla. Hyvää tuli, kuka keittää kahveet?



Vinkki: jos haluat vaalean kakun, niin peitä se heti paiston alussa leivinpaperilla ja poista suoja noin 30 minuutin kuluttua. Tummempi kakku taas syntyy päinvastoin, eli vasta paistamisen puolessa välissä kakku peitetään kys. paperilla.




Tämän kakun tein mainosMinnan esikoispojalle:)

maanantai 2. tammikuuta 2012

Ja koko elämä räjähtää!

Oikein loistavaa kuluvaa vuotta kaikelle kansalle. Niinhän se on, että uusi vuosi tuo aina uudet kujeet tullessaan. Senpä takia päätin víhdosta viimeinen aloittaa ruokablogin. Ja koska tänne blogimaailmaan mahtuu kaikenlaista, niin keittiöpuuhailun ohella laittelen tänne myös puutarha- ja askarteluasiaa. Tervetuloa, käyhän Pikkukirjaimen pöytään:)